Actueel
Sinds 2004 beheert en onderhoudt Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) ongeveer 540 kleine, decentrale zuiveringen voor 23 Limburgse gemeenten. Deze worden ook wel IBA’s (Individuele Behandeling Afvalwater) genoemd.
Op zaterdag 18 september stropen duizenden vrijwilligers hun mouwen op voor de Maas Cleanup: een regionaal initiatief om de Maas, de oevers en beken een broodnodige schoonmaakbeurt te geven.
Het zal niemand ontgaan zijn dat Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) medio juli dit jaar in het nieuws is gekomen. Koppen over miljoenentekorten op investeringen en financieel wanbeleid hebben ons niet onberoerd gelaten.
Zoals eerder bericht, bereidt WBL zich voor op de toekomst onder meer door het implementeren van een nieuw Big Data platform in samenwerking met Royal HaskoningDHV.
Midden zomer 2021. Voor het eerst sinds de invoering van het systeem van weercodes gaf het KNMI code rood af voor zware regen en wateroverlast. En niet voor niks; de hoeveelheid regenwater in millimeters binnen 24 uur overtrof plaatselijk in Limburg de normale hoeveelheid die valt in één of twee maanden.
In Roermond produceert een CoRe-pilotinstallatie inmiddels een stroom zeer schoon water uit 2 m3 voorgefilterd rwzi-influent. WBL en KWR zijn twee partners in het TKI-project dat moet laten zien of CoRe – Concentrate, Recover & Re-use – ook in en de praktijk een waardevolle bijdrage kan leveren aan het terugwinnen van water, energie en grondstoffen uit afvalwater.
De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s) in Panheel en Stein zijn in bedrijf genomen. Dat is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen Waterschapsbedrijf Limburg en haar bouwpartners, Combinatie Mobilis en Croonwolter&dros (CMC), ENGIE en ELIQUO Water & Energy.
Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) is gestart met een proef om meer medicijnresten en andere microverontreinigingen uit afvalwater te verwijderen. Voor het eerst wordt de toepassing van poederkooldosering in combinatie met de biologische Nereda®️-zuiveringstechnologie onderzocht. De proef met een duur van 14 maanden wordt uitgevoerd op zuiveringslocatie Simpelveld.
Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) zet in op de digitalisering van zijn 17 zuiveringen en 149 rioolgemalen. Royal HaskoningDHV Digital adviseert het waterschap bij deze digitale transformatie, die de bedrijfsvoering en het onderhoud toekomstbestendiger, slimmer en efficiënter maken. Royal HaskoningDHV Digital levert daarbij digitale expertise én 140 jaar ervaring in water.
Om ervoor te zorgen dat Chemelot ook op het gebied van waterhuishouding de meest duurzame en veilige site van Europa wordt, start op 1 maart onder de vlag van Brightsite het programma ‘Circulair water voor Chemelot’.