Bouwend Nederland roept Waterschapsbedrijf Limburg uit tot beste publieke opdrachtgever van de provincie

Gepubliceerd op 1 november 2019

De samenwerking en het onderlinge vertrouwen tussen opdrachtnemers en opdrachtgevers kan en moet beter, vindt Bouwend Nederland. Opdrachtgevers geven aan beter en innovatiever te willen aanbesteden, maar weten vaak niet goed hoe ze dit aan moeten pakken. Het aanbestedingsinstituut zette daarom een enquête uit onder alle lidbedrijven uit de infrasector in de provincie Limburg en inventariseerde welke opdrachtgever hierin een voorbeeldfunctie heeft. Op 30 oktober maakte Bouwend Nederland de Top 10 van Limburgse opdrachtgevers bekend die bij een aanbesteding actief de samenwerking met ondernemers zoeken, teneinde te komen tot het gewenste eindresultaat. Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) staat met een ruime 7 boven aan de lijst.

Het juryrapport

Waterschapsbedrijf Limburg werkt open en transparant met hun opdrachtnemers. Ze kijken eerst écht goed wat ze willen alvorens ze de aanvraag uitzetten en gaan al vóór de opdracht aan tafel met opdrachtnemers over de scope van de opdracht en de risico’s. Har Coenen, Manager Afdeling Projectmanagement bij WBL: "De mindset moet van wantrouwen naar vertrouwen, deze nieuwe manier van werken levert een snellere doorlooptijd op, betere kwaliteit én een lagere prijs!"

"Bouwend Nederland streeft naar een gemiddeld rapportcijfer van een 7,5, dus er is nog voldoende ruimte voor verbetering," zegt Hanneke van Eijndhoven, verenigingsmanager Bouwend Nederland Limburg. "In opdracht van Bouwend Nederland analyseerde de Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra in heel Limburg welke opdrachtgevers goed scoren en waar het beter kan. Hiermee maken we inzichtelijk waar de zaken verbeterd zouden kunnen worden, dit biedt een ingang om met die opdrachtgevers die minder goed scoren in gesprek te gaan. Wij hopen dat de publieke opdrachtgevers uit deze lijst als voorbeeld dienen voor hen die buiten de Top 10 vallen. Echter, er is binnen de top 10 ook nog ruimte voor verbetering!"

Werkwijze

Met een enquête heeft het instituut 38 aangesloten infrabedrijven in Limburgs gevraagd om zijn opdrachtgevers van 2018 en 2019 te beoordelen. Samen hebben zij 111 enquêtes ingevuld over 34 opdrachtgevers. Hiermee is een 0-meting gemaakt van het niveau van aanbesteden en samenwerking in Limburg. Alleen opdrachtgevers die minimaal drie keer beoordeeld zijn, zijn meegenomen in de ranking. Dit resulteerde in een lijst van 21 opdrachtgevers. Gemeente Horst aan de Maas (6,8) en de Provincie Limburg (6,6) staan samen met Waterschapsbedrijf Limburg (7,1) in de top 3.

Bron: Bouwend Nederland