Kennis en educatie


Onze expertise delen we graag

Onze kennis over het zuiveren van afvalwater reikt ver. Maar onze ambitie om meer uit water te halen, reikt nog veel verder. Met als resultaat dat we talrijke oplossingen hebben ontwikkeld voor vraagstukken binnen de waterketen. Onze expertise delen we graag met (keten)partners en collega-waterschappen. Daarnaast helpen we bedrijven en inwoners slim omgaan met hun afvalwater.

MVB20191108-032_1080x1080

Hoe ziet de rioolwaterzuiveringsinstallatie van de toekomst eruit? Hoe realiseer je een gesloten waterkringloop? Of een Digital Twin? Graag delen we onze kennis en ervaringen met anderen om samen sneller vooruit te komen: daar gaan we voor! Zo werken we intensief samen met waterschappen die het Verdygo®-concept willen doorvoeren op hun zuiveringsinstallaties. Daarbij gebruiken we elkaars expertise voor verdere doorontwikkeling. Zo helpen we elkaar versnellen!

Boek een excursie

Benieuwd hoe wij onze kennis in de praktijk toepassen, hoe onze Verdygo-installatie werkt of gewoonweg hoe we het Limburgs afvalwater weer schoon maken? Boek dan een excursie op een van onze bezoekerslocaties. Dit kan op werkdagen van maandag tot en met vrijdag.

Vervuiling aan de bron voorkomen

Via het riool komen tonnen afval en chemische middelen binnen bij WBL. Bepaalde soorten zijn erg hardnekkig. Zo veroorzaken billendoekjes storingen in onze installaties. En richten medicijnresten schade aan in de natuur, omdat we deze nog niet voor de volle 100% kunnen verwijderen. Voorkomen is beter dan genezen.

Daarom denken we graag proactief mee met bedrijven over de beste oplossing voor hun (chemisch) afvalwater. En stimuleren we inwoners met eenvoudige do’s en don’ts. Wat er niet in komt, hoeft er immers ook niet uit!

De Drie P’s: Poep, Plas en Papier

Wat mag je nu eigenlijk wel of niet door het toilet spoelen? Heel simpel: alléén de drie P’s: Poep, Plas en (WC-)Papier. Alle andere dingen – jus, medicijnresten, frituurvet, billendoekjes, etc. – zorgen voor verstoppingen van het riool, storingen in onze installaties of vervuiling van het oppervlaktewater. Spoel ze dus niet weg, maar scheid ze op de juiste manier.

Ontdek ons in het Discovery Museum

In Discovery Museum in Kerkrade gaat een wereld open voor jong en oud! Samen met onze waterketenpartners Waterschap Limburg (WL) en Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) zijn we vertegenwoordigd in de water-exhibit in de ‘Expeditie’: een interactieve omgeving die jongeren spelenderwijs laat kennismaken met de wetenschap en techniek van de toekomst in relatie tot water.