Waterschapsbedrijf Limburg in top 10 beste overheidsorganisaties van Nederland 2019


Waterschapsbedrijf Limburg behoort tot de top 10 beste overheidsorganisaties van Nederland. Dat heeft de onafhankelijke jury van de Verkiezing Overheidsorganisatie van het Jaar vandaag bekend gemaakt.

Jaarlijks vindt de verkiezing plaats van Beste Overheidsorganisatie van Nederland. Van de 1.500 overheidsorganisaties waren er voor 2019 150 genomineerd. Na de eerste selectieronde bleef Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) met 18 andere kandidaten over. Inmiddels is bekend dat WBL tot de laatste 10 kanshebbers behoort. Guus Pelzer, directeur WBL: "We zijn erg trots dat we deel uitmaken van deze top 10. Bij WBL geloven we dat de waarde in onze mensen zit. Dankzij de enorme passie, kennis en betrokkenheid van onze mensen zijn we op veel fronten goed bezig. We behalen onze zuiveringsdoelstellingen en doen dat al jaren tegen het laagste tarief van Nederland.

Bij WBL leggen we de lat echter graag hoog: we willen van goed naar beter én best! Dat kunnen we overigens niet alleen. Daarom bouwen en onderhouden we duurzame, waardecreërende samenwerkingsverbanden met andere overheden, het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen. Samen initiëren we talrijke onderzoeken en pilots. Het is fantastisch om te zien wat voor innovatieve toepassingen en tastbare resultaten hieruit voortkomen, zoals onze revolutionaire circulaire zuiveringsinstallatie Verdygo. Dat we nu tot de laatste tien kandidaten behoren, beschouwen wij als een mooie erkenning van wat we met onze eigen mensen en externe partners klaarspelen." Op de tweede selectiedag, de Dragon’s Den op 27 september, selecteert de jury op basis van een pitchronde de drie organisaties die doorgaan naar de finale. Op 19 november wordt de definitieve winnaar bekendgemaakt.

Doel van de verkiezing

De Verkiezing Overheidsorganisatie van het Jaar is een initiatief van de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM) en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De verkiezing heeft als doel om goede initiatieven binnen het openbaar bestuur voor het voetlicht te brengen en professionele trots te stimuleren. Ook draagt de prijs bij aan transparantie en kennisdeling binnen het openbaar bestuur, door goede initiatieven breed te delen.

De jury

De jury bestaat uit vertegenwoordigers van BZK, NPD, ICTU, IPO, UvW, VB, VNG en de VOM:

  • Jan van Zanen (voorzitter): burgemeester gemeente Utrecht & voorzitter VNG
  • Jan Herman de Baas: provinciesecretaris provincie Utrecht
  • Ingrid Geveke: gemeentesecretaris gemeente Zwolle
  • Arjen Littooij: algemeen directeur Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
  • Mirko Noordegraaf: vice-decaan Maatschappelijke impact van de faculteit Recht, Economie & Bestuur en Organisatie en voorzitter VB
  • Brandon Pouw: Jonge Ambtenaar van het Jaar 2019
  • Piet Sennema: secretaris directeur Waterschap Aa en Maas
  • Sylvo Thijsen: algemeen directeur Staatsbosbeheer
  • Tjark Tjin-A-Tsoi: directeur-generaal CBS
  • Marieke van Wallenburg: directeur-generaal Overheidsorganisatie ministerie van BZK