WBL start proef met verwijderen medicijnresten in Simpelveld

Gepubliceerd op 10 april 2020

WC-papier, ontlasting, voedselresten, haren, haarverf, doekjes, kadavers, condooms, bacteriën, virussen… Je kunt het zo gek niet bedenken of het komt via de riolering binnen bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s). Maar het zijn vooral de medicijnresten en micro-verontreinigingen in het afvalwater die een uitdaging vormen voor de waterschappen. Daarom start Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) dit jaar met een onderzoek naar het effect van poederkooldosering op het verwijderen van medicijnresten.

Door de vergrijzing komen steeds meer medicijnresten terecht in ons afvalwater. Alles bij elkaar gaat het in Nederland om minstens 140 ton medicijnresten per jaar. “De medicijnresten komen via urine en ontlasting in het rioolwater terecht. Het is ontzettend lastig om deze resten vervolgens uit het rioolwater te halen”, vertelt WBL-bestuurder Arnold Jansen. “Dat lukt slechts gedeeltelijk, waardoor ze terechtkomen in het oppervlaktewater: de beken en rivieren. Enerzijds hebben de vissen daar last van. Anderzijds zorgt dit voor een extra opgave bij het maken van drinkwater.” Natuurlijk heeft de watersector niet stilgezeten als het gaat om de aanpak van dit probleem. “Er is al veel onderzoek verricht naar geschikte technologieën om medicijnresten te verwijderen”, licht Jansen toe. “Een bewezen effectieve methode is poederkooldosering. Bij een eerder, kleinschaliger onderzoek met poederkooldosering bleken twee keer zoveel medicijnresten uit het water te zijn verwijderd; 80 procent in plaats van 40 procent. Dit najaar gaan we deze technologie op praktijkschaal toepassen op onze zuiveringsinstallatie in Simpelveld.”

Poederkooldosering: een veelbelovende technologie

Poederkooldosering is een relatief eenvoudige technologie. “Bij het zuiveren van afvalwater worden wij geholpen door bacteriën”, legt Jansen uit. “Die eten het afval als het ware op en daarbij ontstaat slib. Bij poederkooldosering verbinden de medicijnresten in het afvalwater zich eerst aan het kool. Dit wordt vervolgens deels afgebroken door de bacteriën. Het restant komt terecht in het slib. In Simpelveld maken we gebruik van een biologisch zuiveringsprincipe, Nereda® genaamd, waarbij de bacteriën zijn samengepakt in korrels. Door die korrelvorm kunnen we het slib eenvoudiger uit het water halen. Het is voor het eerst dat poederkooldosering wordt getest in een Nereda-installatie. Om die reden kozen we voor Simpelveld. Dat het gezuiverde water daar geloosd wordt op een ecologisch gevoelige beek, de Eyserbeek, speelde ook mee in de overweging.” De zuiveringsinstallatie in Simpelveld is de eerste installatie in Nederland die is gebouwd volgens het Verdygo-principe. Verdygo is een modulaire ontwerp- en bouwmethodiek voor zuiveringsinstallaties. Dankzij de modulaire bouwwijze kunnen zuiveringsinstallaties eenvoudig worden uitgebreid met nieuwe modules, zoals in dit geval een module voor medicijnrestenverwijdering.

Landelijk onderzoek

De pilot in Simpelveld maakt deel uit van een landelijk onderzoek van de STOWA (Stichting Toegepast Onderzoek bij Waterbeheer), dat in 2022 wordt afgerond. Dan bekijken de deelnemende waterschappen welke technologieën het best presteren. Jansen: “Daarbij gaat het niet alleen om de waterkwaliteit, maar ook om belangrijke aspecten als duurzaamheid en kosten.”