Delft Green


Delft Green

De wereld van beton is voortdurend in beweging en zelfs beton is niet in beton gegoten. Dat bewijst de toepassing van de biologische Delft Green curing compound bij onze nieuwste Verdygo-installaties. Met deze innovatie zetten we weer een mooie stap in de verduurzaming van onze bedrijfsvoering.

MVB20191108-070_1080x1080

Innovatief, modulair en duurzaam

We werken hard aan de vernieuwing van onze rwzi’s. Om ervoor te zorgen dat deze aan de steeds strengere waterkwaliteitsnormen en duurzaamheidseisen kunnen voldoen, voeren we het modulaire, duurzame Verdygo®-concept de komende jaren op een groot deel van onze rwzi’s door. Daarbij kijken we nadrukkelijk naar de duurzaamheid van de installatieonderdelen en de materialen waaruit deze onderdelen zijn gebouwd. Beton is één van die onderdelen: de zogeheten Nereda®-tanks - Nereda® is de nieuwe standaard zuiveringstechnologie van WBL - krijgen vloeren van gewapend beton.

Delft Green: beter voor het milieu én prettiger in gebruik.

Karel Clemens, beton-expert bij WBL: “Om beton van goede kwaliteit te krijgen, moet er voldoende water in het beton blijven om al het cement te laten reageren. Een van de mogelijkheden daarvoor is het toepassen van een ‘curing compound,’ een microscopisch dunne vochtkerende afsluiting. Tot voor kort werkten we met een chemische curing compound. Bij de renovatie van onze RWZI’s in Stein en Panheel kozen we voor de nieuwe biologische curing compound Delft Green: een concept dat beter is voor het milieu en prettiger in gebruik.”

Delft Green is ten opzichte van de chemische varianten aanzienlijk minder milieubelastend, omdat het bestaat uit natuurlijke componenten. Bijkomend voordeel is dat het ook prettiger is in gebruik voor de betonwerkers die het product moeten aanbrengen.

Kruisbestuiving

Maar dat is nog niet alles. Karel Clemens: ‘Een van de grondstoffen voor Delft Green is de stof alginaat. Op dit moment is het door Delft Green gebruikte alginaat afkomstig uit zeewier. Alginaat is echter ook een product dat we kunnen terugwinnen uit rwzi’s die de biologische Nereda®-technologie gebruiken. Het zou mooi zijn als we in de toekomst kunnen overschakelen op alginaat van onze eigen installaties.”

Goede samenwerking

Delft Green werd mede ontwikkeld door de TU Delft. De toepassing van de biologische curing compound in Panheel en Stein werd mogelijk gemaakt dankzij de goede samenwerking tussen de betrokken partijen: Aannemer Mobilis en NGCM, de leverancier van Delft Green.

Karel Clemens:

We zijn blij met deze waardevolle samenwerking en overtuigd van de voordelen van deze toepassing. Het is onze bedoeling om Delft Green in de toekomst ook in andere projecten in te zetten. Op deze manier dragen we bij aan de invulling van de duurzaamheidsdoelstellingen van ons bedrijf.

kantoor en logo Waterschapsbedrijf Limburg

Contact

Meer weten over duurzame beton-innovatie?