WBL verduurzaamt het wagenpark

Gepubliceerd op 6 mei 2024

Met de elektrificatie van ons wagenpark zet WBL een nieuwe stap op weg naar verdere verduurzaming. De eerste elektrische personenauto’s zijn inmiddels geleverd en de rest volgt snel.

Na het faillissement van de vorige autoleverancier, is WBL een nieuw aanbestedingstraject gestart. Hiervoor zijn gebruikerswensen geïnventariseerd van zowel medewerkers als contractpartners. Uiteindelijk is de keuze gevallen op een leasecontract met elektrische auto’s. Inmiddels zijn 80 nieuwe auto’s besteld, waarvan 7 diesels, 3 hybride en de rest elektrisch. Het merendeel bestaat uit bedrijfswagens.

Tijdens een testdag konden WBL-medewerkers wennen aan de nieuwe auto’s. Momenteel wordt gewerkt aan het installeren van laadpalen, zowel bij het hoofdkantoor als bij de zuiveringsinstallaties en bij medewerkers thuis.

De grootste winst is dat we met ons nieuwe elektrische wagenpark een belangrijke bijdrage leveren aan onze doelstelling van klimaatneutraliteit. De CO2-emissiefactor van groen laden is 0 kg CO2 per kWh ten opzichte van benzine met 2,821 kg CO2 per liter en diesel met 3,256 kg CO2 per liter. Dit houdt in dat, als we een diesel- of benzineauto vervangen door een elektrische auto, er 100% CO2-reductie plaatsvindt met betrekking tot de gereden kilometers. De benodigde stroom voor de laadpalen is groene stroom.