Milieubewust carnaval

Gepubliceerd op 16 februari 2023 (om 13:02)

Kies voor papieren confetti!

Carnaval is bij uitstek een feest van plezier waarbij menigeen lustig met confetti strooit. De kleurrijke snippers horen erbij maar zijn schadelijk voor het milieu als ze van plastic zijn.

De confettiregen waait doorgaans de straat op. Worden de snippers niet op tijd opgeruimd, dan spoelen ze met een regenbui het riool in en komen met het afvalwater bij de rioolwaterzuiveringsinstallaties van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) terecht. Soms belanden ze via de riooloverstorten in de natuur. Zijn ze van plastic, dan breken ze niet af en blijven in de natuur achter.

‘Confetti van papier kunnen we in onze zuiveringsinstallaties opvangen en laten verwerken’, zegt innovatietechnoloog Saskia Hanneman van WBL. ‘Papier kan bijvoorbeeld samen met de drijflaag vergist worden tot biogas om gebouwen mee te verwarmen. Plastic confetti ziet er leuk uit, maar breekt niet af. Het kan, nadat we het uit het afvalwater gevist hebben, niet tot iets bruikbaars verwerkt worden. Het blijft dus in ons milieu wat schadelijk is. Bedenk daarom goed wat je koopt om uit te strooien met carnaval. Papier is de beste keus.’

WBL wenst je een gezellige, milieubewuste carnaval!