Duurzame rioolwaterzuivering in Panheel officieel geopend


Kennisdeling en samenwerking om duurzame afvalwaterzuivering te versnellen
Duurzame rioolwaterzuivering in Panheel officieel geopend

Gisteren is de volledig biologische rioolwaterzuivering in Panheel officieel geopend in het bijzijn van partners in de waterketen en partners van Waterschapsbedrijf Limburg (WBL).
De rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) is volgens het innovatieve Verdygo®-concept van Waterschapsbedrijf Limburg gebouwd, waarmee de doelstellingen van modulair, compact en voordelig bouwen kunnen worden behaald en de meest duurzame oplossing voor de toekomst wordt gerealiseerd. De openingsbijeenkomst stond in het teken van kennisdeling en intensivering van de samenwerking met partijen in de waterketen en technische ontwikkelings- en bouwpartners, met als doel een versnelling te brengen in het bereiken van circulaire afvalwaterzuivering.

De nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Panheel is vorig jaar, samen met de nieuwe RWZI in Stein in bedrijf genomen. Beide RWZI’s zijn volledig volgens het Verdygo®-concept opgezet en werden tijdens de pandemie door WBL gerealiseerd in een intensieve samenwerking met haar partners, Combinatie Mobilis en Croonwolter&dros (CMC), EQUANS (voorheen ENGIE), ELIQUO Water & Energy, RWB en Tauw. De Verdygo®-installaties zijn voorzien van de Nereda® technologie, een product van Royal HaskoningDHV.

Na de officiële openingshandeling, verricht door de Commissaris van de Koning in Limburg, Emile Roemer, kregen gasten in een rondleiding nadere uitleg over de opzet en werking van de volledig biologische Verdygo®-zuivering. Arnold Jansen, dagelijks bestuurslid van WBL: “Het is waardevol dat we nu de gelegenheid hebben om op de zuiveringslocatie de toepassing van Verdygo® te kunnen demonstreren en onze ervaringen met andere partijen te delen. We komen graag met partijen in gesprek om Verdygo® op meer plekken in Nederland toe te passen en samen tot nieuwe ideeën en oplossingen te komen waarmee we ons doel van circulaire afvalwaterzuivering nog sneller dichterbij brengen. Want samenwerking leidt tot versnelling.”

De RWZI’s in Panheel en Stein zijn respectievelijk de zesde en zevende in Verdygo-stijl, een revolutionaire, duurzame en modulaire bouw- en ontwerptechniek voor RWZI’s. Verdygo-bouw maakt maatwerk op de RWZI-locaties mogelijk. WBL werkt nauw samen met andere waterschappen aan de ontwikkeling van nieuwe Verdygo-modules. Met Waterschap Vallei & Veluwe zijn vijf nieuwe Verdygo-modules ontwikkeld. Deze zijn toegepast op de nieuwe RWZI’s in Stein en Panheel en daarnaast in Terwolde, een RWZI-locatie van Waterschap Vallei & Veluwe.
Jansen: “De realisatie van de Verdygo® rioolwateringsinstallaties in Panheel - en ook in Stein - heeft ons veel geleerd, bijvoorbeeld over de waarde van een programmatische aanpak van onze bouwprojecten. Door de intensieve samenwerking in bouwteams en langdurige partnercontracten blijven kennis en ervaring behouden. Een voorwaarde om onze duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Ook die ervaringen willen we graag delen.”