WBL wint european innovation procurement award 2021

Gepubliceerd op 25 november 2021

Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) heeft de eerste prijs behaald bij de European Innovation Procurement Awards 2021. Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens de EIC-top in Brussel. In de categorie ‘Facing societal challenges’ bleek het project PCP & PPI goed voor een eerste prijs. De jury roemde het inspirerende concept en de innovatieve slagkracht van WBL.

Tijdens de European Innovation Council-top in Brussel vond de eerste editie van de European Innovation Procurement Awards plaats. Deze prijzen worden uitgereikt aan de hoogst gewaardeerde publieke en private inkopers die gebruikmaken van innovatieve inkooppraktijken in heel Europa. De wedstrijd onderstreept het belang van een nauwe samenwerking tussen koper en leverancier om innovatieve oplossingen op de markt te brengen. Criteria daarbij zijn onder meer transformatie richting innovatiegericht aanbesteden, innovatieve manieren voor efficiëntere en effectievere diensten, bevordering van synergieën en maatschappelijke impact, in het bijzonder ondersteuning van digitale transformatie en Green Deal.


Na een zeer intensief selectieproces selecteerde de jury zes finalisten in drie categorieën voor de volgende awards:

  1. de prijs ‘Innovatie-inkoopstrategie’ beloont langetermijnstrategieën die leiden tot verschillende innovatie-aankopen, duurzame oplossingen en praktijken;
  2. de prijs ‘Facing societal challenges’ beloont innovatieve inkooppraktijken om de covid-19-pandemie het hoofd te bieden
  3. de prijs ‘Inkoopleiderschap’ erkent individuen die hun team in staat stellen te slagen en innovatie-inkooppraktijken te stimuleren.

De winnaar in elke categorie ontvangt €75.000, de tweede-prijswinnaar krijgt €25.000.

PCP & PPI: innovatieve wijze van aanbesteden

In de categorie ‘Facing societal challenges’ had WBL een krachtige opponent: International Horizon Scanning Initiative uit België. IHSI levert via innovatieve technologieën gegevens die politieke besluitvormers en onderhandelaars van betalersorganisaties in staat stellen een betere prijsstelling voor geneesmiddelen te bewerkstelligen.
Maar het concept Pre-Commercial Procurement & Public Procurement of Innovation (PCP & PPI) van WBL werd hoger gewaardeerd door de jury. PCP & PPI is een vernieuwende wijze van aanbesteden die nieuwe spelers, waaronder het mkb, de mogelijkheid biedt om toegang te krijgen tot de markt. Daarnaast helpt het grotere bedrijven om innovatieve producten op de markt te brengen. Dit stimuleert grensoverschrijdende bedrijfsgroei en creëert nieuwe banen.

Het eerste project dat op deze wijze door WBL werd aanbesteed is het Digital Twin-transportsysteem.
Dit big data-platform brengt de werking van ons transportsysteem beter in kaart. Zo kan het onder meer de concentraties van het Covid-19-virus, PFAS en pesticiden in ons rioolwater beter detecteren, evenals leidingbreuken. De aanbesteding is zo vormgegeven dat WBL’s partners in de Limburgse waterketen hiervan gebruik kunnen maken zonder dit opnieuw te hoeven aanbesteden.
Om het succes van het project te verzekeren, werd de stapsgewijze Eafip-methodologie gevolgd om de gunningsprocedure zorgvuldig voor te bereiden, de reikwijdte ervan te definiëren, de implementatie van een concurrentieprocedure met onderhandelingen te rechtvaardigen en de IPR-strategie te bepalen. Voor meer informatie over de Eafip-methodologie, zie www.eafip.eu.

Maive Rute, plaatsvervangend directeur-generaal van DG interne markt, industrie, ondernemerschap en mkb (GROW), overhandigde de prijs aan een trotse Geert Tummers, sectordirecteur Strategie & Innovatie van WBL. Zij noemt WBL ‘een voorbeeld voor andere organisaties op het kritieke gebied van waterafvalbeheer’.

In zijn dankwoord vertelde Geert Tummers dat het gebruik van de door WBL ontwikkelde intelligente systemen en de circulaire manier van werken om gezondheidsmetingen te kunnen verrichten ter verbetering van de situatie van het watergebied in al hun projecten kan worden toegepast. In dit specifieke project kwamen afvalwaterinformatie en de verspreiding van covid samen, maar er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk.


European Innovation Procurement Award 2021_01