Beheer en onderhoud gemalen
Het is onze ambitie om samen met gemeenten en de drinkwatersector te groeien naar een keten die alle activiteiten integreert rondom gebruik, transport en hergebruik van water. Anno 2017 hebben we met 9 gemeenten samenwerkingscontracten afgesloten voor het beheer en onderhoud van gemalen.
Daarnaast hebben we met 23 gemeenten een samenwerkingsovereenkomst afgesloten voor het beheer en onderhoud van IBA-systemen (Individuele Behandeling Afvalwater)
Beheer en onderhoud IBA's (Individuele Behandeling Afvalwater)
Gemeenten zijn eigenaar van IBA-systemen (Individuele Behandeling Afvalwater). IBA's zijn mini-zuiveringsinstallaties voor huishoudens - die door hun ligging in het buitengebied - niet zijn aangesloten op riolering. Waterschapsbedrijf Limburg beheert en onderhoudt circa 550 IBA's gelegen in 23 gemeenten in onze provincie. Genoemde partijen werken samen in het kader van de verbrede zorgplicht en kostenverdeling.
Vernieuwing, innovatie en duurzaamheid
Naast regulier beheer en onderhoud wordt ook geïnvesteerd in vernieuwing en optimalisatie van deze mini-zuiveringsinstallaties. Daarbij gaat het om de inzet van innovatieve en duurzame materialen en digitale systemen. In een pilotproject met de gemeente Peel en Maas zijn hiertoe 23 installaties omgebouwd. Op deze manier werken we voortdurend aan een verdergaande kostenbeheersing en vergroting van onze klanttevredenheid, met als einddoel een nog betere waterzuivering.
Meten, monitoren en rekenen
De gemeenten Brunssum, Onderbanken, Simpelveld en Schinnen ,Waterschap Limburg en het Waterschapsbedrijf Limburg hebben een samenwerkingsovereenkomst met als doel om gezamenlijk het inzicht in het functioneren van het afvalwatersysteem te vergroten en hiermee op een effectieve en doelmatige wijze knelpunten in het systeem inzichtelijk te maken en verbeteringsmaatregelen te genereren. Modelberekeningen, ondersteund door meetgegevens, geven meer inzicht in hoe de riolering functioneert en of er verbeteringen nodig en mogelijk zijn. Inzicht leidt tot beter overwogen beslissingen over investeringen nu en zeker in de toekomst. Dat kan leiden tot het heroverwegen van de aanleg van dure voorzieningen. De bedoeling is de juiste maatregelen op de juiste plaats te nemen. Beter inzicht kan ook leiden tot investeringen die wellicht duurder zijn, maar wel het juiste effect sorteren. Daarnaast kunnen op langere termijn kosten worden bespaard doordat onderhoud en reiniging veel gerichter kunnen worden uitgevoerd. Bovendien kan winst worden behaald door het voorkomen/verminderen van overlast en de daaruit volgende schade. De samenwerking is dus niet alleen gericht op kostenbesparing maar heeft een veel breder doel. Het levert ook inzichten op voor toekomstige innovaties als nieuwe sanitatie, energie- en grondstoffenterugwinning.