Waterinnovatieprijs 2018 voor Superlocal

​Het project Superlocal heeft de Waterinnovatieprijs 2018, in de categorie circulaire economie, gewonnen. De prijs is verleend voor de gesloten waterkringloop, waar WBL, gemeente Kerkrade, HEEMwonen en WML samen aan werken binnen het project.

Het duurt nog even voor de schop de grond in gaat voor de gesloten waterkringloop. Maar ook de 'papieren' versie van het project kon de jury al bekoren. De prijs, een initiatief van de Unie van Waterschappen, is een prachtige stimulans om door te gaan op weg naar de uitvoering.

Van drinkwater tot zwart water

Voor de gesloten waterkringloop in Superlocal werken WBL, gemeente Kerkrade, HEEMwonen en WML nauw samen. In de gesloten waterketen krijgt regenwater een tweede en zelfs een derde leven. Het regenwater wordt opgevangen en gezuiverd tot drinkwater. Afvalwater uit douche en wasbak (grijs water) wordt gezuiverd door planten tot waswater dat gebruikt kan worden in een (centrale) wasserette en autowasstraat. Het gebruik van vacuümtoiletten en voedselrestenvermalers in de woningen zorgt voor een zeer geconcentreerde stroom zwart water. Via vergisting ontstaan uit dat zwart water biogas, dat wordt omgezet in elektriciteit of warmte, en hoogwaardige meststof.

Superlocal

De gesloten waterkringloop maakt deel uit van het project Superlocal. Daarin wordt een buurt met galerijflats in de Kerkraadse wijk Bleijerheide getransformeerd in een buurt met verschillende typen appartementen in een volledig hergebruikte en gerenoveerde flat en grondgebonden woningen met duurzame voorzieningen. Bij de herinrichting wordt gebruik gemaakt van alle kwaliteiten, waarden en materialen die reeds voorhanden zijn. De gesloten waterketen zorgt ervoor dat ook het water in de wijk in de toekomst duurzaam gebruikt en hergebruikt wordt.
 

Juryoordeel:

Dit is het toonbeeld van het bestrijden van een weerbarstig en actueel probleem
(waterverspilling) met een volledig circulair wapen. Hoewel de producten niet heel
innovatief zijn, scoort de integraliteit op deze schaal bij de jury heel hoog. Het project is
een perfecte proeftuin om de toepassing in een echte woonwijk te testen en daarvan te
leren. De potentie voor grootschalige toepassing in de toekomst is groot.

Hans Oosters Voorzitter Unie van Waterschappen
Lidewijde Ongering : Secretaris Generaal van Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat


 

 

 

 

Deel deze pagina