"Zuiveren met verstand" - 22 maart spreekt Saskia Hanneman op de Aquavakbeurs Nederland in Gorinchem

Tijdens dit seminar "Afvalwater, gericht op industrieel en communaal water" spreekt Saskia over "Zuiveren met verstand", de toepassing van Sand-Cycle in onze zandfilters in Simpelveld en over een maand ook in Wijlre.
We hebben in Simpelveld de zes zandfilters voorzien van kleine RFID chips die met het zand mee door het filter gaan. RFID-tags zijn minuscule chips die een identificatiecode bevatten die op afstand kan worden uitgelezen. Door de chips te meten met een detector kunnen we de zandfilters middels een dashboard in de gaten houden, op ieder moment van de dag. Voor de komst van de chips hadden we geen real time informatie en waren we afhankelijk van manuele metingen van  bv de zandsnelheid. Deze metingen zijn arbeidsintensief en niet iedere dag uit te voeren.

Het doel van de inzet van RFID chips in de zandfilters is dan ook om beter en sneller te kunnen reageren op problemen in de zandfilters en om een goed inzicht te houden van het verloop van de processen in de zandfilters. Voor Simpelveld zijn de zandfilters van belang om vooral de lage zomerwaarde van fosfaat te behalen en in Wijlre worden de filters vanaf april dit jaar ingezet om te denitrificeren (stikstof in de vorm van nitraat omzetten in stikstofgas). Dat laatste betekent dat de rwzi in Wijlre volledig stikstof gaat verwijderen en we al snel kunnen voldoen aan de gestelde strengere normen.

De inzet van Sand-Cycle zorgt ervoor dat we beter in-control zijn en sneller kunnen reageren op eventuele problemen in de filters wat uiteindelijk ervoor zorgt dat de kwaliteit van het gezuiverde water goed blijft.

Klik hier voor de presentatie.

Deel deze pagina